Hvis man slår ordet »overrepræsenteret« op i Den Danske Ordbog, står følgende eksempel: »Offentligt ansatte og mænd er klart overrepræsenterede i Danmarks byråd.«
Den triste tendens til overrepræsentation i byrådene kan ikke kun læses i statistikken, men også i ordbogen. Statistikken viser, at ca. 20 pct. af vælgerne er offentligt ansatte, mens det er over halvdelen af kommunalpolitikerne valgt i 2013, der er ansat i det offentlige. Ordbogen bekræfter det demokratiske problem.
Manglen på privatansatte i de danske byråd er med til at fastholde et offentligt miljø drænet for innovation og nytænkning. Derfor er der behov for en kulturændring i det kommunale såvel som i private virksomheder for at fremme privatansatte borgere i vores byråd.
Den snævre repræsentation i byrådene er et paradoks. Borgerne klager over, at politikere mangler erhvervserfaring og kendskab til livet uden for de politiske mure, men alligevel er det de samme kommunalpolitikere, der vælges gang på gang. Det skyldes vilkårene for det kommunalpolitiske arbejde, hvor mange møder lægges i normal arbejdstid. Den kommunale stordrift kræver, at politikerne bruger flere timer end tidligere, hvis man skal have en finger på pulsen blandt borgerne og sætte skub i administrationen. I en privat virksomhed, hvor indtjeningen er direkte afhængig af medarbejderen, kan det være svært at acceptere.
For at få flere privatansatte til at søge politisk ansvar må der ske et skift i synet på, hvad en politisk engageret medarbejder kan tilbyde en privat virksomhed. Kommunalpolitik er ikke kun lig med fravær, men også udvikling af medarbejderen, repræsentation af virksomheden og påvirkning af de regler, der gælder for virksomheden. Det politiske system har brug for privatansatte kommunalpolitikere, der tør tænke nyt og være mere innovative og risikovillige. Det vil samtidig kunne skabe større fokus på erhvervslivet i kommunerne.
Jeg erkender, at hvis jeg bliver valgt ved kommunalvalget, bliver jeg som offentligt ansat en del af den sørgelige statistik. Men det er mit håb, at jeg kan komme med et nyt syn på nogle af de lokale problemer, der tages for givet. Desuden kan jeg som 26-årig kvinde gøre op med andre tendenser for overrepræsentation.
Desværre er der ingen tegn på, at en ændring af det politiske system er lige rundt om hjørnet. I det offentlige gør man det nu engang bedst, som man altid har gjort. Bolden ligger i det private erhvervsliv. Hvis ikke det politiske engagement blandt privatansatte fremmes, vil eksemplet fra ordbogen blive stående. Offentligt ansatte vil fortsat være overrepræsenterede i byrådene, og borgerne kan lige så godt droppe klagesangen over uforstående politikere. Derfor er det tid til, at vi som samfund tager stilling: Ønsker vi egentlig en overrepræsentation eller en borgerrepræsentation?
Bragt i Berlingske, den 25. juni 2017.