I sidste uge tonede billeder frem af glade israelere, der med et grønt vaccinepas i hånden kunne tage til koncert, på hotel og restaurant igen. På EU-plan træder man mere varsomt, når det kommer til udviklingen af et fælles coronapas. Imens har den danske regering i samarbejde med erhvervs- og kulturlivet taget initiativ til at udvikle et nationalt, digitalt vaccinepas, så der kan komme hurtigere skred i genåbningen af samfundet.
Vaccination handler ikke længere kun om sundhed. Det handler også om økonomi, storpolitik og den frie bevægelighed. Hvis et coronapas skal tjene et andet formål end unødig overvågning af befolkningen, må der skubbes til udviklingen af en fælleseuropæisk version, der både virker nord for Thyborøn og syd for Tyrol. Ellers truer en økonomisk og politisk katastrofe i de sydeuropæiske lande, hvor en række lande går enegang og åbner deres ydre grænser.
I Danmark håber erhvervs- og kulturlivet med rette på, at det nationale coronapas hurtigt og til fulde kan fjerne de restriktioner, der tynger især oplevelses- og restaurationsbranchen. Virksomhederne hungrer, og mange er villige til at gøre alt for at genåbne. Det er dog nødvendigt at sætte spørgsmålstegn ved, om en hurtig genåbning drevet af et coronapas vil være lønsomt for virksomhederne: Hvis kun de vaccinerede svage borgere og deres coronatestede ledsagere må gå i teatret, bliver der langt mellem de fuldt bookede sale.
På et andet plan er coronapasset dog ved at udvikle sig til at blive et nødvendigt onde. Den økonomiske krise kradser så voldsomt, at der er behov for fælles regler i EU, der kan sikre den frie bevægelighed for både tjenester og turister. Især Middelhavsøkonomierne er båret af turisme, og selvom flere sydeuropæiske lande har modtaget støtte fra EU’s coronahjælpefond, er økonomierne helt i rødt. De kan ikke holde til endnu et katastrofeår, hvor turisterne bliver helt hjemme. Det samme gælder danske turismevirksomheder, der dog har et bedre sikkerhedsnet spændt ud under sig.
Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, har opfordret til at indføre et fælles vaccinecertifikat, der kan sikre rejsefriheden for vaccinerede EU-borgere. I den lange ventetid på EU’s stillingtagen har Grækenland og Cypern på egen hånd indgået aftale med en åbning for vaccinerede israelere pr. 1. april 2021.
Åbningen er både en økonomisk nødvendighed og en del af et storpolitisk spil, der handler om at isolere Tyrkiet – en manøvre, der stiller EU svagt i en sundhedskrise, hvor en virus ikke kender grænser. Med en åbning af den ydre grænse bliver den frie bevægelighed i EU udfordret endnu mere, end den allerede er, fordi vaccinerede personer stadig kan bringe smitte med sig.
Endelig kan et fælles europæisk coronapas være med til at presse de nationale sundhedsmyndigheder til at trykke på speederen i vaccinationsprogrammet. Selv når medicinalfirmaer har leveret det lovede antal doser, har mange europæiske lande været lang tid om at komme ud af starthullerne for at vaccinere deres befolkning. Et coronapas kan tvinge myndighederne til at få mere fart i vaccinationen, så landet kan åbne sine grænser, barer og butikker for de turister, der er lige så vilde i varmen efter at komme ud, som den enkelte restauratør er for at åbne.
Desværre har coronakrisen fået de europæiske lande til at lukke sig om sig selv. Jovist har det været nødvendigt at begrænse den frie bevægelighed, mens vi stod hjælpeløse uden værnemidler og vacciner, men vi er på vej mod en anden situation nu. Vi kan se længere ud i fremtiden. Vi går et forår og en sommer i møde, hvor de små erhvervsdrivende over hele Europa har brug for at få kickstartet deres omsætning. Derfor er der brug for et fælles europæisk coronapas – ikke en overvågningsapp, der holder europæerne ude fra hinandens lande.
Bragt i Jyllands-Posten, den 28. februar 2021.